10 Ontdekkingen op Les Nuits Botanique

Zoals elk jaar staan de maanden april en mei met stip aangeduid bij menig muziekliefhebber.
De plek waar de grond dagen lang zal daveren is de Brusselse Botanique.
Dit jaar viert Les Nuits zijn 25e verjaardag en dat wordt gevierd met tal van extra projecten, een walk-of-fame en natuurlijk een knallende line-up.
De 10 favorieten van reporter Sandy kan je hieronder ontdekken.

Dit artikel werd geschreven door Sandy Demandt

Vrijdag 27 april: Insecure Men - Yellow Days

Het is niet de eerste keer dat de leden van Fat White Family en Childhood samen in de studio en op het podium kruipen. Dit keer geen no-nonsense vuile punk zoals hun andere zijproject Warmduscher, maar lichtjes kabbelende popsongs met een exotisch tintje. Voor fans van knotsgekke toestanden zoals de Australische Pond en de artsy psychpop van Soft Hair en Ariel Pink raden we zeker aan een kaartje te kopen. Nog even meegeven dat de jonge Brit Yellow Days de avond zal openen met zijn soul en slacker rock combo. Dubbele pret als je het mij vraagt.

Website

Zaterdag 28 april: BRNS - Ropoporose

Een van de speciallekes die Les Nuits dit jaar te bieden heeft is de samenwerking tussen BRNS en Ropoporose. De Brusselse multi-instrumentalisten van BRNS en broer en zus van Ropoporose zullen hun hoekige partijen vermengen met experimentele uitlatingen. Wat dat precies zal geven, weten we nog niet, maar als het zo goed is als beide bands apart kan dat alleen maar vuurwerk geven. In ieder geval zullen wij je vergezellen naar hogere sferen tijdens Sunday Afternoon, of in dit geval de zaterdagavond.

Website

Zondag 29 april: Témé Tan - Nakhane - Esinam

Dat de lente in het land is en het weer steeds beter en beter wordt, moet op een gepaste manier gevierd worden. Niets beter dan een vreugdedansje doen op tropische beats en Afrikaanse ritmes van de Brusselse Témé Tan. Hij is niet de enige die op zondagavond komt rondstrooien met aanstekelijke deuntjes. De back-up is van Nakhane die helemaal vanuit Zuid-Afrika komt om je te betoveren. Zijn ritmische verhaallijnen worden geïnspireerd door zijn perspectief als queer man in de knoop met geloof en spiritualiteit. Zware kost met een dansbaar kantje. Zondag rustdag? Think again!

Website

Maandag 30 april: Angèle - Atome - Beatsforbeaches

Moeten we Angèle nog voorstellen? De hitmachine uit Linkebeek vuurt net zoals haar broer Roméo Elvis de ene na de andere hit af. Haar Franse pop maakt de lessen Frans in het middelbaar hopelijk steeds interessanter zoals funky MC Solaar dat jaren geleden deed. Dat ze menig harten sneller doet slaan, is te merken aan al de uitverkochte zalen zonder zelfs nog maar te spreken over een eerste plaat. Het hipste fenomeen van dichtbij zien tijdens Les Nuits is ook enkel voor de snelle beslissers, tickets zijn al een tijdje hopeloos uitverkocht. Gewoon gaan dansen voor de deuren van de Orangerie is nog steeds een optie als je niets wil missen.

Website

Dinsdag 1 mei: Jungle

Voor dag vijf kan je best nog eens je meest comfortabele schoenen uit de kast halen. Het Britse collectief Jungle doet ons al jaren dansen en hun debuut dat bol stond van kleppers zoals Time, Busy Earnin' en The Heat heeft ervoor gezorgd dat wij al een heleboel calorieën hebben weggewerkt op de dansvloer. Misschien kan je tijdens hun passage bij de Botanique al een eerste keer nieuwer werk te horen krijgen.

Website

Woensdag 2 mei: Ought - Lucy Dacus - Hater

Drie spetterende namen voor de prijs van één, zoiets maak je enkel mee tijdens Les Nuits. Met Hater staat een van de meest spannende nieuwe namen van de indiescene op het podium. De Zweden doen wat denken aan Alvvays maar verliezen hierbij niet hun eigenheid. Lucy Dacus bracht dit jaar haar nieuwste worp uit met ongepolijste Americana indie rock songs en Ought gooiden hun muzikale uitingen dit jaar over een hele andere boeg. De Canadezen met het typerende stemgeluid van Tim Darcy op kop hebben de reputatie van harde post-punkers maar laten dit varen bij hun nieuw werk.

Website

Donderdag 3 mei: Ulysse - YellowStraps - Otzeki

Het aantal Brusselse bands op het podium van Les Nuits in de Botanique is al niet meer op één hand te tellen. Met plezier stellen we nu ook Ulysse voor in dit lijstje favorieten. De jongens zijn al een tijdje bezig met het woord te verkondigen in Brussel en Wallonië en zullen binnenkort ook de Vlaamse festivals veroveren. Starten doen ze nogmaals in hun thuisbasis, de Botanique, waar ze zijn begonnen als onbekende openingsact van grote namen. De broers van YellowStraps en de neefjes van Otzeki verzorgen nu de start van de avond.

Website

Vrijdag 4 mei: METZ - IDLES - Fontaines D.C.

Nog een zware kater van de wekelijkse TD op donderdag? Dan raden wij aan om nu toch beter thuis te blijven. De triple bill der verdoemenis strijkt op vrijdagavond neer in de Orangerie en belooft niet mild te zijn voor zijn bezoekers. Verwacht je aan drukkende moshpits, gierende gitaren, zweterige mannen van middelbare leeftijd en rondvliegend bier. Het recept voor mensen die de fitness liever skippen en het plezant vinden om een sauna na te bootsten met een honderdtal onbekenden. Gezelliger kan het haast niet worden. PS: breng je oordopjes mee!

Website

Zaterdag 5 mei: Eddy de Pretto, Nemir, run SOFA, Aloïse Sauvage

Le nouveau kid de la chanson Française volgens de pers. Ook wij beamen met plezier die titel die de Fransman krijgt. Bij zijn vorige passage bij de Botanique werden we zo omver geblazen door zijn tekstuele flow en de presence die hij uitstraalt eens hij het podium opwandelt. De intensiteit van zijn nummers dwingen het publiek in een roes die je niet vaak meemaakt. De hype die rond zijn persona hangt, is zeker meer dan terecht. Onze enige raad is: gaat u het vooral zelf zien.

Website

Zondag 6 mei: Iceage - It It Anita - The Body

Een donkere wolk zal over de Botanique trekken vanaf het moment dat de Denen van Iceage het podium betreden. Hun post-punk heeft een bezwerend effect met zanger Elias Bender Rønnenfelt als rondzwalpende sjamaan op de voorgrond. Ze kruipen tot het diepste van je ziel en oorkanaal om je in hun zwartgallige cult te introduceren. Om al vanaf het begin van de avond helemaal opgefokt te geraken, zijn er nog de Amerikanen van The Body en het Belgische It It Anita die voor de eerste scheurtjes in je trommelvlies zullen zorgen.

Website

Misschien vind je deze artikels ook leuk

Les Nuits 2018

Les Nuits Botaniques 2018. Ontdek hier de 10 favorieten van reporter Sandy.

7 x Record Store

7 plekken die je niet mag overslaan in je zoektocht vaan nieuw Vinyl

3 x House/ Techno

…tot de zon weer ondergaat