Sociaal smullen

Goedkoop en tegelijk een goede daad!

Dit artikel werd geschreven door Zoé Skotnicki

Sociale student?

Wie denkt aan een gezellige lunch, denkt niet meteen aan een sociaal restaurant. Toch is de combinatie niet ondenkbaar! Tegenwoordig zijn niet alle sociale restaurants louter caritatief, maar staan ze ook open voor een breder publiek. Een sociaal restaurant is in de eerste plaats een mogelijkheid voor mensen die het minder breed hebben, een degelijke maaltijd te verkrijgen. Maar wist je dat zo'n restaurants ook de meer structurele armoedeproblemen aanpakken door er mensen tewerk te stellen die moeilijker hun weg vinden in het reguliere arbeidscircuit. Het gaat dan vaak over laaggeschoolden en langdurig werklozen, op deze manier geven ze deze mensen een kans tot een zinvolle job. Gaan eten in een sociaal restaurant is dus niet enkel gezellig, je doet er door je voetjes simpelweg onder tafel te schuiven, ook een goede daad mee! (en niet onbelangrijk voor studenten: het is goedkoop!)

Bel Mundo

Bel Mundo is niet enkel een sociale onderneming, het eten is er ook nog eens gezond en duurzaam. De groentjes worden enkele uurtjes voor de service in de moestuin geteeld en de overige ingrediënten zijn onverkochte producten uit de Delhaize. Nog steeds niet overtuigd? Lunchen kan je al vanaf 7,50 en de setting is subliem! Zelfs de meubels zijn er duurzaam en sociaal: alles is uit recuphout en werd gemaakt in de ateliers van Atelier Groot Eiland. Dit is het kloppende hart achter dit project, het is een organisatie die zich inzet om mensen een kans te geven op de arbeidsmarkt.

Openingsuren: ma-vrij: 12u-14u30 en do-vrij ook van 18u-21u

Website Adres

Bel'o

Bel'o is het kleine broertje van Bel Mundo en wordt dus ook gerund door Atelier Groot Eiland. Waar Bel Mundo echt een lunchplek is, is Bel'o wat kleiner. Hier kan je terecht voor gezonde broodjes, soep en een warme dagschotel. Groot Pluspunt: je kan er ook terecht voor koffie en taart! Dubbel pluspunt: er is ook een shop aan verbonden met allerlei leuke spulletjes; kaartjes, hippe zakken, funky broodplankjes. Kortom hét paradijs voor de alternatievelingen onder ons!

Openingsuren: ma-vrij: 11u-17u (keuken sluit om 14u)

Website Adres

Recyclart

Recyclart is wellicht al gekend om de fantastische feestjes, maar wist je dat deze organisatie veel verder gaat dan feesten onder de treinsporen alleen? Recyclart is ook een kunstencentrum én biedt een vorm van sociale economie. Ze stellen laaggeschoolden en langdurig werklozen maximaal twee jaar tewerk, zowel in de ateliers als in de keuken en de bar. Na het tweejarig project, helpen ze hen bij de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt. Ook hier geldt de regel: alle groenten zijn vers, ze komen van bij de Groentelaar of Marché des Tanneurs. Aan democratische prijzen kan je hier genieten van gerechten van over de hele wereld én er is ook een breed veggie aanbod. Helaas moet bar Recyclart zijn legendarische plek verlaten, maar erg ver gaan ze niet! Vanaf 08/03 zitten ze zo'n 100 m verderop en zoals ze het zelf zeggen: 'dezelfde wijk, dezelfde ploeg, dezelfde spijzen en zelfs wat meer.

Openingsuren bar: 9u30-17u
Openingsuren resto: 12u-15u

Website Adres

Eat vzw

Eat vzw is een organisatie die verschillende horeca-initiatieven beheert. Zij zoeken voor iedere werknemer een traject op maat met een opleidings-en werkervaringsaanbod en dat vanuit de competenties van de persoon zelf. Zij beheren Café Nic-Nac, Elan, café ABC en Café ter Linden, met elk hun eigen specifieke deelwerking. Overal kan je er genieten van heerlijke gerechten en de leidraad op al deze locaties is duurzaam, gezond, lekker en betaalbaar! Hun bekendste en grootste restaurant is wellicht Elan. Elan begon als een klein restaurant vlakbij het Noordstation, maar is ondertussen uitgegroeid tot Elan eat, roof, street en meet. Eat vzw beperkt zich ook niet tot restaurants alleen, bedrijven kunnen er voor hun events ook eten bestellen! Wist je dat het ook Eat vzw is dat samen met atelier groot eiland achter de catering zit in bar Eliza?

Openingsuren: van maandag tot vrijdag van 12- 16u

Website Adres

Les uns et les autres

Tenslotte les uns et les autres, misschien wel onze persoonlijke favoriet! Dit sociaal restaurant beoogt drie doelstellingen : socio-professionele inschakeling, sociale cohesie en gezonde voeding. In dit restaurant betaal je naar vermogen, een student betaalt met andere woorden slechts 4,50 voor een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert! De porties zijn er groot en smaken net als thuis, enkel voor de vegetariërs onder ons is het aanbod niet zo groot. Dit is qua uitrusting en uitzicht niet dé mooiste locatie, maar voor wie op zoek is naar een lekker, huiselijk gerecht en warmte en gezelligheid, is hier aan het juiste adres! Bovendien is het gelegen in hartje Molenbeek, recht tegenover Brass'art het is dus dé gelegenheid om de Gentse steenweg af te gaan en Molenbeek te ontdekken!

Openingsuren: ma-vrij: 11h30 tot 14h

Website Adres

Misschien vind je deze artikels ook leuk

#NewPlacesinTown 1

Br(ik List reporter Maaike gaat op zoek naar de nieuwste plekjes in de stad!

7 x Lunch on a budget

Zeven lunchplekken voor een budgetvriendelijke middagpauze

3 x Asian Must-visits

Drie populaire Aziatische restaurants #inBrussel