Tien musea voor gevorderden #inbrussel

Je vindt je weg al een beetje in Brussel? MIVB-abonnement op zak?
Tijd om de kunstscène wat beter te leren kennen aan de hand van
deze tien must-see musea.

Door Sara Leemans

WIELS

In het WIELS vind je hedendaagse kunst in de oude brouwerij van Wielemans-Ceuppens, op de grens van Vorst en Sint-Gillis. De vaten van de oude brouwerij geven een industriële look aan de benedenverdieping. Tweemaal per jaar vind je in WIELS drie nieuwe expo’s. Daarnaast hebben ze ook heel wat schatten in hun shop.

Website Adres

Wiertzmuseum

Het Wiertzmuseum is het voormalig atelier van schilder Antoine Wiertz in Elsene en is gewijd aan zijn oeuvre. Je vindt er beeldhouwwerken, doeken en schetsen van Wiertz’ hand. Het museum bestaat uit exact één zaal, mogelijk wel de meest indrukwekkende, griezelige en tegelijkertijd romantische museumzaal die je ooit zag.

Website Adres

Beursschouwburg

De Beursschouwburg ken je misschien al van de vele feestjes in het weekend of van het schitterende dakterras, maar het is ook een geweldige plek om nieuwe kunstenaars te ontdekken. Elk jaar werken zij rond een bepaald thema. Het aanbod is bijzonder gevarieerd: van performance tot installaties en theater.

Website Adres

MIMA

Molenbeek haalde het afgelopen jaar vaak de pers en dat was niet altijd positief, maar het gloednieuwe MIMA heeft het imago van de stad toch wat opgekrikt. Het museum haalde zelfs de New York Times. Bij MIMA zijn ze volop bezig aan een eigen collectie waardoor de prijs iets hoger ligt, maar als student krijg je twee euro korting op je ticket. Het café heeft heerlijke koffie en serveert verse pizza van Mamma Roma.

Website Adres

Museum van Elsene

Het Museum van Elsene is een verborgen parel vlakbij Flagey. Met twee à drie grote expo’s per seizoen en een vaste collectie is het museum al jaren een vaste waarde in de stad. Studenten genieten van korting en hebben al een kaartje voor 5 euro. Zeker een bezoekje waard dus!

Website Adres

CENTRALE for contemporary art

Brussel heeft niet één, maar verschillende plekken waar je terecht kan voor hedendaagse kunst. De Centrale is daar één van. Met wisselende expo’s van interessante, nieuwe artiesten is De Centrale één van de belangrijkste plaatsen waar kunstenaars en publiek elkaar ontmoeten. De Centrale ligt wat verdoken aan het Sint-Katelijneplein en heeft ook een vitrine expo in de Sint-Katelijnestraat. Als student heb je al toegang voor 2,5 euro.

Website Adres

ADAM- Art & Design Atomium Museum

ADAM staat voluit voor Art & Design Atomium Museum en is een gloednieuw museum aan de Heizel. Het is het enige museum in België waar design en kunst uit de 20ste eeuw centraal staan. Hoewel het museum net nieuw is, hebben ze toch al een kleine vaste collectie. Daarnaast zijn er wisselende expo’s.

Website Adres

ING Art Centre

Het ING Art Centre ligt in het hart van de Brusselse kunstscène: het Koningsplein, vlakbij het Belvue Museum en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Hier vind je wisselende expo’s, altijd van grote schaal. Denk aan de retrospectieven van Christian Dior of Peter Kogler. Vaak zijn deze ook gratis. Hou zeker de website in de gaten.

Website Adres

Botanique

Botanique is niet enkel een gerenommeerd concerthuis en een prachtig park in het centrum van de stad, er zijn ook wisselende tentoonstellingen. In het kader van de zomer van de fotografie, kan je er steeds je ogen de kost geven.

Website Adres

Br(ik List Tip

In het begin van het academiejaar zijn er de Nocturnes van de Brussels Musea. Niet alleen zijn bepaalde musea dan later open, er wordt ook vaak iets extra voorzien in de deelnemende museu op deze dagen: een rondleiding, hapje en drankje, live- performance … Zeker even langsgaan, dus!

Website


Misschien vind je deze artikels ook leuk

10 x musea: gevorderd

Tien musea voor gevorderden in Brussel

8 x Cinema…anders

Naast Kinépolis en UGC zijn dit de plekken waar je echt de cinéfiel in je naar boven kan halen

5 x Street Art

Brussel in 5 street art works