Zes musea voor beginners #inbrussel

Je bent nieuw in Brussel. Je kent hoogstens de Grote Markt,
de Beurs, de binnenkant van je kot en de weg naar de aula.
Je mag dus best even de toerist uithangen in de stad die de komende jaren je thuis zal worden.

Door Sara Leemans

Experience Brussels

Wil je Brussel en de geschiedenis van de stad echt leren kennen? Begin dan bij Experience Brussels! Deze interactieve tentoonstelling leert je alles wat je moet weten over de Brusselse wijken, diversiteit, architectuur en nog zoveel meer. Bovendien helemaal gratis!

Website Adres

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Hier hangen maar liefst twintigduizend werken. Dit megalomane museum bestaat uit zes kleine musea: de Old Masters, waar je Rubens en Van Eyk tegenkomt, het Magritte Museum, het Modern Museum: hier vind je een kleine vaste collectie en heel wat wisselende expo’s, het Fin-de-Siècle Museum en de minder bekende Musea Meunier en Wiertz. Start bij Fin-de-Siècle, een museum met vier verdiepen waar je zowat alle disciplines van kunst vindt.

Website Adres

BOZAR

Als Brussel een tweede klassieker heeft binnen het cultuurlandschap, dan is het BOZAR wel. Het epicentrum van de Brusselse culturele wereld. Het Paleis voor Schone Kunsten heeft geen vaste collectie, maar werkt met expo’s (die bovendien vaak gratis zijn).

Website Adres

Muziekinstrumentenmuseum

Het MiM bevindt zich in een van de mooiste, oudste gebouwen van de stad. Bewonder ook de buitenkant vanop de Kunstberg. In dit museum vind je zo’n 8000 muziekinstrumenten vanuit de hele geschiedenis. Niet onbelangrijk: neem zeker de lift naar het restaurant, ook al ben je niet van plan iets te eten of te drinken. Het zicht is er adembenemend.

Website Adres

Jubelparkmuseum

In het Jubelparkmuseum vind je heel wat archeologische vondsten en historische objecten, voornamelijk uit de oudheid. Het gebouw, opgericht door Leopold II, en omringende Jubelpark zorgen voor een prachtig uitzicht. Er is tevens een afgietwerkplaats met meer dan 4000 afgietvormen van kunstwerken uit de prehistorie, die gratis te bezoeken is.

Website Adres

Belvue Museum

De locatie van het Belvue Museum op zich is al spectaculair: vlak naast het Koninklijk Paleis in een van de statige, spierwitte gebouwen op het Koningsplein. Het museum rekent op heel wat interactiviteit en zal je zeker niet vervelen. Zo vind je er vaak tentoonstellingen die gaan over Belgische cartoons of de geschiedenis van politieke propaganda in ons land.

Website Adres

Br(ik List Tip

Heel wat musea openen geregeld gratis de deuren op de eerste woensdag of zondag van de maand. Check zeker de website van Brussels Museums voor meer info.

Website


Misschien vind je deze artikels ook leuk

10 x musea: gevorderd

Tien musea voor gevorderden in Brussel

5 x Street Art

Brussel in 5 street art works

Niet te missen: Opera in 2017

Opera saai? Think again!