Acht aparte cinemaervaringen #inbrussel

UGC aan de Brouckère en op de Guldenvlieslaan, Kinepolis aan de Heysel:
deze klassieke megacinemazalen ken je vast wel. Ideaal om de nieuwe Avengers
te checken en je vol te proppen met popcorn, maar in Brussel zijn er nog tal
van andere cimemazalen als je op zoek bent naar alternatievere films
en sfeervollere locaties.

Door Sara Leemans

Cinéma Vendôme

Cinéma Vendôme is een prachtig staaltje architectuur middenin de Matongéwijk in Elsene. Hier vind je arthouseproducties die je nergens anders in de stad kan bekijken, en ook de jaarlijkse Nacht van de Kortfilm gaat hier door. Zeker niet te missen!

Website Adres

Actor’s Studio

Bij Actor’s Studio kan je rekenen op een flinke studentenkorting. De betere blockbusters spelen er bovendien een stuk langer dan in de commerciële bioscopen. De zaal staat al meer dan 30 jaar bekend als een ware tempel voor Belgische arthousefilms.

Website Adres

Cinéma Aventure

Aventure ligt helemaal onverwacht tussen een tiental pedicureshops in de Centrumgalerij. Weetje: deze bioscoop is de favoriet van de Koning der Belgen. Hier kan je terecht voor mainstream cinema, maar ook voor onbekende buitenlandse films en Franse cinéma. Pluspunt: je zit vaak alleen in de zaal. Leuk idee voor een date?

Website Adres

Cinematek

Cinematek herbergt Het Koninklijk Belgisch Filmarchief en heeft daarmee het grootste filmarchief van heel Europa. De programmatie haalt vaak klassiekers terug, perfect voor fans van de betere film noir. Daarnaast organiseert Cinematek ook vaak minifestivals rond maatschappelijke thema’s. Check ook zeker de webshop, waar je parels uit de filmgeschiedenis kan aanschaffen voor je eigen archief. Deze cinema vindt je vlak naast BOZAR

Website Adres

Cinema Nova

Een lievelingetje van filmstudenten. Hier vind je kortfilms, pulp en documentaires die nergens anders worden vertoond. Hun maandelijkse programmatie draait steeds rond één thema. In de kelder vind je een gezellige bar met internationaal personeel achter de toog en pintjes aan nog geen 2 euro. Vlakbij campus Odisee, dus je weet wat te doen na een lange lesdag!

Website Adres

Cinema Galeries

Cinema Galeries vind je terug in de prachtige Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Dit instituut binnen het Brusselse cultuurlandschap heeft niet enkel een fantastische programmatie, maar is ook een kei in het organiseren van minifestivals en masterclasses. De laatste nieuwe prenten van topregisseurs kan je er kijken op de gekste tijdstippen.

Website Adres

Cinema RITCS

Op campus RITCS van de Erasmus Hogeschool zijn er wekelijks filmvoorstellingen, geselecteerd door leerlingen en leerkrachten. De voorstellingen zijn met hun 3 à 4 euro per film spotgoedkoop en je krijgt er bovendien toelichting bij van een docent filmgeschiedenis.

Website Adres

Flagey

Vroeger huisde hier het nationale radio- en televisiegebouw, nu is het een cultuurhuis waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten. Heel wat festivals, zoals onder meer het Brussels International Fantasy Film Festival, gaan hier jaarlijks door. Daarnaast heeft Flagey dagelijks een interessante filmprogrammatie. Je vindt hier films die je nergens anders te zien krijgt.

Website Adres

Misschien vind je deze artikels ook leuk

10 x musea: gevorderd

Tien musea voor gevorderden in Brussel

8 x Cinema…anders

Naast Kinépolis en UGC zijn dit de plekken waar je echt de cinéfiel in je naar boven kan halen

Niet te missen: Opera in 2017

Opera saai? Think again!