10 dingen die je moét weten als je in Brussel gaat studeren.

Ten eerste: welkom! Al snel zul je beseffen dat je je draai wel vindt in deze grote stad.
Hieronder vind je alvast enkele basics als je nieuw bent in Brussel.

Door Sara Leemans

Ga niet eten in de Rue des Bouchers

Ah, de Rue des Bouchers, je kent het nummer van Johan verminnen wel (of je leert het binnenkort kennen op een cantus). Toch is eten in deze straat een tourist trap. Je betaalt er veel te veel voor wat die mosselen met friet eigenlijk waard zijn. Check de Br(ik List regelmatig voor leuke tips en alternatieven. Door deze straat wandelen moet je wél zeker eens doen. De Rue des Bouchers is nu eenmaal één van de bekendste straten van het land (Misschien wel van Europa?). Tip: Drink een appelbiertje in het Delirium café tijdens je eerste week in Brussel.

Adres

Brussel is de 9de groenste stad van Europa

Als je op het Rogierplein staat, of over de voetgangerszone wandelt, heb je dit misschien niet door, maar Brussel is effectief één van de groenste steden van Europa. Neem gerust een kijkje onder de categorie ‘green’ van deze website, daar vind je heel wat parkjes en verborgen plekjes om tijdens de zomer lekker te luieren of de herfstblaren te horen ritselen onder je voeten in de herfst.Tip: Ga zeker eens wandelen in het Josaphatpark in Schaarbeek.

Adres

Brussel is de hoofdstad van Europa en dat merk je.

Niet enkel de Europese commissie en het Europees parlement huizen in Brussel, maar ook tal van bedrijven hebben hun hoofdzetel in de stad. Wat maakt dat werknemers van over de hele wereld in Brussel werken, expats dus. Elke donderdag is Place Luxembourg (vlak voor het Europees parlement) hét walhalla voor werknemers bij de EU of de verschillende consultancy bedrijven. Hier worden deals gesmeden, gefeest en geflirt tussen pot en pint.

Adres

Er zijn meerdere studentenwijken in Brussel

De meeste Brusselse campussen bevinden zich in het centrum. Dit zorgt ervoor dat veel studenten hier op kot zitten en er een echte studentencultuur heerst. Als je op een donderdagavond in l’Ecuyer, Kafka, Churchill’s of Celtica zit is het haast onmogelijk om geen studentenkring tegen het lijf te lopen. De universiteit ligt echter in Etterbeek en in Jette, hier concentreert het studentenleven zich eerder op de campus zelf: feestjes in het BOJ in Jette of in de legendarische witte tent (aula Q) op campus Etterbeek. De campussen in Schaarbeek zijn iets kleiner, de meeste studenten die hier studeren kiezen er ook voor om op kot te gaan in het centrum. Zeker proberen: zak tijdens je studententijd eens af naar feestjes op een andere campus! Je weet nooit wie je er allemaal tegenkomt.

Op sommige plaatsen kom je de hele wereld tegen

Delirium op een vrijdagavond, Place Luxembourg op een donderdag, de cafés in de Vlaamsesteenweg,…in Brussel raak je makkelijk aan de praat met mensen van over de hele wereld. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om op een vrijdagavond in Delirium niét de vraag te krijgen: “So, where are you from?” en voor je het weet ben je met Britten aan het discussiëren over de Brexit of praat je over muziek met een groep vrienden uit Seattle.

Website Adres

In de Dansaertwijk hoor je bijna geen Frans

Brussel is een echt patchwork van talen en culturen. Dat heb je waarschijnlijk al enkele keren gehoord, maar Frans is echter wel de rode draad doorheen de stad. Met een mondje Frans geraak je overal en weet iedereen meestal waar je het over hebt (met Engels kom je overigens ook al een heel eind). Toch zin om even in het Nederlands bediend te worden? In de omgeving van de Dansaertstraat en de Vlaamsesteenweg hoor je bijna uitsluitend Nederlands, maar dat word je allicht ook snel weer beu. Tip: Koffie of een biertje op het terras van De Markten tijdens de zomermaanden onder het groene bomendak.

Adres

Rechts op de roltrap staan aub

In vele grote steden, alsook Brussel geldt deze regel: ben je niet gehaast? Zet je dan rechts van de roltrap in winkelcentra en metrostations. De gehaaste mensen kunnen dan snel links aanhouden en gewoon doorlopen. Ziezo. Iedereen blij.

Molenbeek is de max

Het nieuwe museum MiMa, de streetart, shoppen op de Gentsesteenweg, concertjes in de Vaartkapoen,…en zoveel meer! Ontdek zéker Molenbeek wanneer je naar Brussel verhuist. Op kot in het centrum? Dan hoef je enkel de Dansaertstraat uit te lopen en het kanaal over te steken. Zin in wat tips? Op de Br(ik List vind je ze bij “10 tips rond het kanaal”!

Iédereen loopt verloren in Kunst-Wet

Hé, het is oké dat je niet weet hoe je aan de overkant moet geraken. Zelfs Brusselaars die er al jaren wonen, lopen nog steeds verloren in het metro- station Kunst-Wet. Tips geven zou kunnen, maar die zijn er helaas niet, veel succes!

Adres

Everywhere in Brussels takes 20 minutes

Voor 50 euro per jaar kan je rekenen op een MIVB-abonnement. Dit houdt in dat je ongelimiteerd kan reizen met tram, bus én metro. Met dit netwerk geraak je overal in de stad en vaak heb je van het centrum drie verschillende opties qua vervoer om op je bestemming te geraken. Een tip van ons: neem vaker de bus dan de metro, zo zie je effectief waar je naartoe gaat en leer je de stad beter kennen. En met de fiets gaat het vaak nog sneller.
Misschien vind je deze artikels ook leuk

#Streetstyle 1

Reporter Madina gaat in Bxl op zoek naar de leukste looks

Brik Study Spaces

Kom tussen maandag 11 december en woensdag 31 januari studeren in de Brik Study Spaces.

#SeeninBrussels 3

Br(ik List reporter Ester trok opnieuw de stad in en deelt de grappigste taferelen!