Slagen voor je examens dankzij de Study Spaces

Lukt het niet om thuis of op kot te studeren omdat je te snel afgeleid bent? Heb je nood aan levendig bewijsmateriaal dat je niet als enige sukkelt tijdens de blokperiode? Of helpt het gewoon om samen te studeren? Kom dan tussen maandag 11 december en woensdag 31 januari studeren in een van de vele Brik Study Spaces. Maar wat zijn Study Spaces en hoe werkt dat juist?

Door Alix Cruyt

Study Spaces?

Study Spaces zijn door Brik ingerichte plekken waar je collectief kan studeren. Een cafésfeer opsnuiven zal daar niet lukken, maar samen met je vrienden of andere studenten kan je wel examens voorbereiden “Leed delen verzacht de pijn” zeggen ze wel eens. En dat kan dit jaar op 11 verschillende locaties waar in totaal 435 plaatsen voorzien zijn.

Een succes

Toen in 2012 Brik verhuisde van de Sint-Michielsstraat naar de Bloemenstraat, stond het kantoor een paar maanden leeg. Het is ook toen dat een overvloed aan studenten geen plekje meer kon bemachtigen om te studeren in studieruimtes op hun campus of in plaatselijke bibliotheken. Brik greep in, en met succes.

Academiejaar overleven

“Zonder studeerruimtes als deze overleef ik het academiejaar niet”, zegt Mehmed, student Tourisme die een plekje kon bemachtigen in Muntpunt, een Study Space die maar liefst 180 plaatsen biedt. “In het middelbaar kon ik nog thuis studeren, maar nu is het veel meer leerstof. Ik kan rustmomenten en werkmomenten thuis niet van elkaar onderscheiden, daarom helpt zo’n Study Space me echt om te slagen voor mijn examens.”

VGC

Sinds 2014 werk Brik samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) om de Study Spaces aan te bieden op verschillende locaties in de stad. Tijdens drie blokperiodes per jaar bieden deze Study Spaces soelaas, inclusief gratis koffie! De ruimtes worden elk jaar ingericht in een aantal Brusselse gemeenschapscentra en bibliotheken, in Muntpunt, in het hoofdkantoor van de VGC en in het internationaal studentenhuis Van Orley.

Cosy Study Space

Dit jaar verbreedde Brik zijn aanbod met een nieuwe Study Space : The Open House van Brik aan de Zavelput. “Ik was ook al eens in Muntpunt gaan studeren”, zegt Roel die een schakeljaar Bedrijfskunde doet. “Maar daar zit veel te veel volk. Als dat je ding niet is, kom dan naar een kleinere plek zoals deze. Er is hier gratis koffie en snoep. Nu ja, ik mag er niet te veel reclame voor maken, of hij zit straks ook vol!”

A Study Space with a view

Ook de 26ste verdieping van de WTC-toren, dichtbij het Noordstation, is een gloednieuwe studieplek. Iedereen die hier zit, kiest voor deze welbepaalde Study Space voor een gemeenschappelijke reden: “The view!”, is hier in koor te horen. “Als je in de blokperiode zit te studeren, dan nog liever met een mooi uitzicht op de stad”, zegt Dilara, 3dejaarsstudente lerarenopleiding aan de Erasmushogeschool. “Meestal studeer ik in aula’s of lokalen die de VUB open stelt, maar deze is dichter bij en daarom wilde ik deze eens uitproberen.”

Motivatie

Uit onderzoek blijkt trouwens dat collectief studeren motiverend werkt als je snel afgeleid bent. Dat bevestigen ook de studenten die in de Study Spaces blokken. “Op kot word ik steeds lastiggevallen door kotgenoten die iets nodig hebben of gewoon een babbel willen slaan”, zegt Geoffroy die een schakeljaar doet in Bedrijfskunde aan de VUB. “Hier kan ik rustig werken.”

Relaxrooms

Ook de relaxruimte in de WTC-toren kunnen veel studenten smaken: een plekje waar je samen kan lunchen, babbelen en vooral: uitblazen. En zeg nu zelf, wie zegt er neen tegen gratis koffie als je wakker moet blijven in deze helse periode?

Wifi in Tahiti (uhum Brussel)

Alle Study Spaces zijn voorzien van gratis Wifi-verbindingen en er zijn genoeg stopcontacten en verlengdraden om iedereen naar wensen te kunnen voeden met stroom. Studeren kan ten vroegste vanaf 8 uur tot ten laatste 23 uur, afhankelijk van de locatie. Wat registratie betreft, is je op voorhand inschrijven enkel nodig op de locatie GC De Zeyp, andere plekken zijn vrij toegankelijk mits aanmelding. Meer informatie vind je op de website van Brik.

Misschien vind je deze artikels ook leuk

Fietstocht voor luie mensen

Laat zwaartekracht al het harde werk doen en ontdek Brussel vanuit je luie fietszadel

Eventkalender: maart

Cédric selecteerde speciaal voor jullie de meest relevante evenementen die plaatsvinden in maart.

#Streetstyle 1

Reporter Madina gaat in Bxl op zoek naar de leukste looks