Eventkalender: maart

Het is onbegonnen werk om alle events, exposities, lezingen, concerten enz. die doorgaan in Brussel op te lijsten.
Daarom selecteerde Cédric speciaal voor jullie de meest relevante evenementen die plaatsvinden in maart.
Alle events zijn gekozen op maat van studentikoziteit, toegankelijkheid en een (beperkt) studentenbudget.
Veel leesplezier en bovenal, geniet van wat onze favoriete studentenstad te bieden heeft!

Dit artikel werd geschreven door Cédric Ista

Do 1/03: Bonnefooi Invites 2 Times Nothing

We starten de maand maart met een gratis optreden in De Bonnefooi. Niemand minder dan de Brusselse band 2 Times Nothing mag de spits afbijten. Deze jonge groep muzikanten speelt een mix van zwoele jazz en elektronica die je meteen in de mood brengt om de beentjes te strekken. Met de nieuwe EP Uskumatu staat de band dan ook te popelen om het publiek te geven wat het wil: een explosief feestje. Na het optreden voorzien de dj's van Perron Zes de beats om jouw donderdagavond in stijl af te sluiten. Perron Zes is een Brusselse organisatie die jonge dj's en gevestigde waarden in de elektronica scène voorzien van podia in het Brusselse. Nog niet overtuigd? Op donderdagavond kosten pintjes in De Bonnefooi op vertoon van je studentenkaart maar 2 euro. Een gratis optreden+ afterparty en pintjes aan 2 euro lijkt me 2 Times Nothing! 😉

Website Adres

Vr 2/03: Salon du Chocolat de Bruxelles

In het weekend van vrijdag 2 maart tot zondag 4 maart wordt Tour & Taxis omgetoverd tot één groot chocoladefestijn. Tijdens Le Salon du Chocolat zullen er maar liefst 130 standhouders het beste van zichzelf tonen. Zo kan je niet alleen proeven van diverse lekkernijen maar ook meer te weten komen over chocolade en consoorten. De standhouders zijn namelijk chocolatiers, banketbakkers, confiseurs en cacao-experts die jou aan de hand van workshops, lezingen, modeshows en demonstraties van recepten wegwijs maken in de chocoladewereld. Voor de echte Belgen onder ons biedt het biermerk Duvel volgens De Standaard degustaties aan, waarmee de combinatie van bier en chocolade extra in de kijker wordt gezet. Doet deze combinatie je al watertanden of eerder kokhalzen? Ontdek het zelf tijdens le Salon du Chocolat de Bruxelles!

Website Adres

Za 3/03: Museum Night Fever

Bij het woord museum schieten volgende woorden je waarschijnlijk meteen te binnen: saai, boeken, oude mensen of het containerbegrip cultuur. De organisatie achter Museum Night Fever bewijst juist het tegendeel! 27 Brusselse musea en jeugdhuizen openen hun deuren van 19u tot 2u 's nachts om jou de meest exclusieve ervaring te geven. Het programma zit tjokvol exposities, live acts en andere curiositeiten waarin jong en aanstormend talent de bovenhand krijgt. Daarnaast bevat het ticket (t.w.v. 11 euro) nog tal van leuke voordelen doorheen het jaar. Afsluiten doet Museum Night Fever met de afterparty Future Sound (FTRSND) dat gehost wordt door het team achter de Brussels Electronic Marathon. Kortom, een museumbezoek zoals geen ander!

Website

Za 3/03: BTS presents: Goactive Mediation II

Ook dit academiejaar organiseert de alternatieve muziekvereniging BTS (Break The Silence) op de VUB een Goactive Meditation waarin het dance genre Goa centraal staat. Goa of Psychidelic Trance is een dance genre met zware beats waarvan het tempo steeds kan variëren. Voor deze tweede editie haalt BTS weer alles uit de kast. Maar liefst drie live acts en twee dj's nemen jou mee op een muzikale trip waarvan het einde nog niet meteen in zicht zal zijn. Geen fan van elektronische muziek? BTS got your back want de live acts spelen op de meest diverse instrumenten gaande van didgeridoo tot synthezisers. Bovendien wordt de zaal extra gedecoreerd om dit feestje te voorzien van de juiste vibes.

Website Adres

Zo 4/03: Brussels Vintage Market

Nog op zoek naar meubels voor op jouw kot? Een origineel cadeau voor je lief, moeder, vader, broer of zus? Of gewoon jezelf verwennen? Dan is de Brussels Vintage Market helemaal iets voor jou. Op deze markt kan je terecht voor tweehandskleren, goedkope vinylplaten, accessoires en andere hebbedingetjes. Er zijn ter plekke ook designers die jou voorzien van de gepaste vintage look. De markt is zowel indoor als outdoor dus zelfs bij slecht weer heb je geen excuus om niet te gaan.

Website Adres

Zo 4/03: Yoga Brunch Vegan

Een hongertje na het cratediggen, kleren passen of lekker kuieren op de Vintage Market? Kom dan gezellig brunchen in Veggie Café Varia. De menu heet Cheezy Confort & Healthy en bestaat uit onder andere huisgemaakte pizza, hummus op basis van bieten en verse gebakjes. Nadat je je buikje hebt rond gegeten, kan je daarna nog rustig ontspannen tijdens de verschillende yogasessies. Om jou 100 procent te doen ontspannen, hebben de organisatoren enkele yoga leraren uitgenodigd. Deze sessies zullen zowel binnen als buiten doorgaan.

Website Adres

Ma 5/03: #WeToo & Engagement @ Kaaitheater

Sinds de schandalen rondom Harvey Weinstein en Bart De Pauw is de hashtag 'MeToo' hét topic van afgelopen najaar. Ilse Ghekiere gaat nog een stapje verder en belicht in haar voorstelling #WeToo & Engagement het seksisme binnen de Belgische danssector. Haar artikel #Wetoo: What Dancers Talk About When They Talk About Sexism kreeg veel kritiek te verduren, maar betekende ook de oorsprong van de anti-seksismecampagne ENGAGEMENT. Verder zullen tijdens deze voorstelling verschillende activisten uit de artistieke wereld het publiek aanleren hoe creatief om te gaan met machtsmisbruik, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag. Dit zijn nu eenmaal begrippen waar ook studenten dagelijks mee worden geconfronteerd. Dus de afwezigen hebben ongelijk.

Website Adres

Di 6/03: Expo this is a Woman's world

Op donderdag 8 maart is het de Internationale Vrouwendag. Om deze festiviteit extra in de bloemetjes te zetten, organiseert UN Refugee Agency in samenwerking met de Europese Commissie de expositie: This is a Woman's World. Deze expositie toont aan de hand van authentieke foto's aan hoe vrouwen in barre omstandigheden hun leven terug op de rails proberen te krijgen. De focus wordt voornamelijk gelegd op vrouwen die deel uitmaken van de migratie- en vluchtelingencrisis. Deze crisis teistert Europa al enkele jaren en we zijn als burger moreel verplicht de vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Deze expositie is alvast een goede leerschool om de situatie van miljoenen slachtoffers beter te begrijpen. Tot slot steunt de Europese Commissie dit initiatief aangezien dit bestuursorgaan momenteel in de weer is met de Call to Action on Protection from Gender-based Violence in Emergencies.

Website Adres

Wo 7/03: Aloisiana Boek Open Spring Edition Le You

De Brusselse studentenvereniging Aloisiana organiseert ook in het voorjaar een Boek Open Edition. Ook voor deze 'spring edition' geldt het klassiek recept: een unieke danslocatie kortbij Centraal Station en het is event enkel bedoeld voor studenten. In plaats van happy hours presenteert Aloisiana de happy nights waarbij er steeds promo's zijn bij de aankoop van iedere sterke drank. Promoties, een stijlvolle night club en als extra een buitenwipper die alle incidenten tracht te vermijden. Wat wil een student nog meer?

Website Adres

Do 8/03: Wall Street TD

Laat jouw innerlijke Marc Coucke of Geert Noels los op deze unieke TD. Het concept is simpel: naarmate de vraag om een bepaalde consumptie stijgt, stijgt diens prijs en vica versa. Om de prijs- en vraagcurves in de gaten te houden, wordt de tent voorzien van enkele schermen waarop deze curves worden geprojecteerd. Daarnaast krijg je een gepersonaliseerde bankkaart waarop je een bedrag naar keuze kan laten opzetten. Je hoeft dus niet met cash rond te zeulen of je kleingeld te tellen. Zo hou je je aandacht er beter bij om zo efficiënt (lees: goedkoop) mogelijk je dorst te lessen!

Website Adres

Za 10/03: Tweedehands Stripmarkt @ Muntpunt

In het kader van het project Stripclub organiseert Muntpunt op zaterdag 10 maart een tweedehands stripmarkt. Deze markt is de ideale gelegenheid om jouw collectie Suskes & Wiskes, Jommekes of Kiekeboes te vervolledigen of nog eens vanonder het stof te halen. Heb je zelf een stapeltje of collectie strips liggen waar je vanaf wilt? Aarzel dan niet want op de stripmarkt kan ook jij een eigen standje uitbaten en zo een babbeltje slaan met andere liefhebbers van dit tijdloze object.

Website Adres

Di 13/03: Fluo TD

Voor de *10de* keer opent ook dit jaar de BSG TD van het jaar weer zijn deuren voor al wie in de mood is voor een Blacklight feest van formaat! Dit jaar is het thema 'FLUO in space'. Don't forget to dress up! Voor diegenen met gebrek aan creativiteit, geen nood, ook dit jaar is er weer een hele beauty booth waar je jouw FLUO look helemaal af kan maken.

Website Adres

Za 17/03: Big Shaq @ Bloody Louis

Skrrrrr Pop Pop! Noem het een eendagsvlieg, een internetfenomeen of mop. Feit is wel dat de Britse comedian Michael Dapaah a.k.a. Big Shaq niet weg te slaan is op social media. Op spotify heeft zijn hitje Man's Not Hot 142 miljoen streams. Zijn Facebookpagina telt 422 000 likes en op Youtube heeft hij 228 miljoen views. Nu ja betalen om slechts één nummer te horen, klinkt absurd maar vergeet niet dat Michael Dapaah als comedian meer in zijn mars heeft. Bovendien is het zijn eerste optreden in België. Dit is nu zo'n atypisch event om later tegen je vrienden, kinderen en kleinkinderen te zeggen: 'Ik was erbij'.

Website Adres

Wo 21/03: Stikstof @ AB Ballroom

Op donderdag 2 maart middernacht lost Stikstof tien nieuwe singles los op de mensheid. Verwacht je maar terug aan vlijmscherpe lyrics, pompende beats en een heerlijk Brussels accent zoals alleen Jazz, Zwangere Guy en Astrofisiks dat kunnen. Om dat te vieren, palmt Stikstof op woensdag 21 maart de Ancienne Belgique in om er weer een onvergetelijk feestje van te maken. Want ja, Brussel houdt van Stikstof en Stikstof van Brussel. Hun show was normaliter gepland in de AB Club (capaciteit 250 personen) maar wegens succes verplaatst naar de AB Ballroom (capaciteit 1350). Dus niet te lang twijfelen als je nog geen ticketje hebt want deze show zou weleens onverwacht kunnen uitverkopen.

Website Adres

Do 22/03: Parov Stelar @ Palais 12

Put on your dancing shoes! De koning van de electro swing vereert ook in 2018 België met een bezoek aan Paleis 12. Dit keer met 'The Burning Spider Tour'. Deze muzikale kameleon is voor geen enkel gat te vangen. Parov's mix van jazz, electro en retro klinkt op papier nonsens maar in de realiteit krijgt hij iedereen met gemak aan het dansen. Zo sloot deze artiest vorig jaar nog de mainstage van Pukkelpop af. Ook Rock Werchter, Couleur Café en Dour moesten al de duimen leggen voor deze 21ste eeuwse Mozart. Kortom, Parov Stelar is hot en zijn muzikale genialiteit kent geen grenzen. Wees erbij op donderdag 22 maart!

Website Adres

Za 24/03: Nationale manifestatie tegen Racisme

Racisme. Het is een concept waar we iedere dag mee worden geconfronteerd. Al is het maar een oneliner van Trump, een scheve blik naar een dakloze of flauwe memes op Facebook. Racisme is echter meer dan een momentopname, maar de wortel van polarisering, rassenongelijkheid en uitsluiting. Als jij tegen racisme bent, kom dan uit je luie zetel en laat jouw stem horen tijdens de Nationale manifestatie tegen Racisme. Als studenten kunnen we aantonen dat racisme niet het antwoord is op de zogenaamde verrechtsing van de maatschappij. En dat we meer in onze mars hebben dan online polls invullen, ons Instagram account updaten of continu snaps naar elkaar versturen. The future is ours!

Website Adres

Di 27/03: Bright Club @ RITCS Café

Wetenschap, papers, PHD,.. Het zijn niet meteen de woorden die jou doen denken aan comedy. Desondanks is het concept van Bright Club een avond waarin wetenschappelijk onderzoek wordt gekruid met een vleug comedy. Onderzoekers zullen aan de hand van hun werkervaring, anekdotes en engagement een humoristische avond in elkaar steken. Kom dus lachen maar terwijl ook nog eens iets bijleren.

Website Adres

Di 27/03: Science & Cocktails #5: Big Brother is driving you

Science & Cocktails draait om drie zaken: Wetenschap, cocktails en live muziek. Voor de 5e editie zal professor Hugues Bersini komen spreken over artificiële intelligentie en hoe we daar als samenleving mee moeten leren omgaan. Terwijl de professor zijn zegje doet, kan je als toeschouwer genieten van een frisse cocktail en achteraf relaxt genieten van Going. Going is een vierkoppige band die een eigen sound heeft ontwikkeld met twee drums en keyboards. Met oog voor detail is de instrumentale muziek van Going de ideale soundtrack om tijdens en na de lezing op een ontspannen manier cocktails te drinken en te filosoferen over artificiële intelligentie.

Website Adres

Do 29/03: 70 80 90 TD

Trek je glitterkostuum of tijgerprint broek al maar aan want op donderdag 29 maart is het weer zover: 70 80 90 TD! Kom mee kwelen op de beste hits van toen want ja zeg nu zelf nummers als Dancing Queen van ABBA, Just Can't Get Enough van Depeche Mode of Smells Like Teen Spirit van Nirvana staan in ieders geheugen gegrift. Deze TD valt ook vlak voor de paasvakantie dus ga nog één keer van het padje vooraleer je tijdens de paasblok jezelf moet isoleren om eindelijk weer eens aan die bachelor proef, masterthesis of jaartaak te schrijven.

Website Adres


Misschien vind je deze artikels ook leuk

Brik Study Spaces

Kom tussen maandag 11 december en woensdag 31 januari studeren in de Brik Study Spaces.

5 x M’as- tu vu

Vijf terrassen om te genieten van zon en uitzicht #inbrussel

#SeeninBrussels 3

Br(ik List reporter Ester trok opnieuw de stad in en deelt de grappigste taferelen!