Saint V.

Elk jaar op 20 november vieren duizenden Brusselse studenten de herdenking van Saint V. Er wordt gedronken, gedanst en gezongen. Kortom, het is feest! Maar wie is die Sint Verhaegen en wat moet je weten over het grootste studentenevent van het jaar?

Door Alix Cruyt

Sint Verhaegen?

Pierre-Théodore Verhaegen richtte in 1834 l’Université Libre de Bruxelles op die in 1969 een Nederlandstalige afsplitsing kreeg die we allemaal kennen, namelijk: de VUB. De studenten verklaarden Pierre-Théodore Verhaegen heilig, waardoor we hem vandaag kortweg kennen als Saint V. Het feest is meer dan een herdenkingsmoment alleen, Saint V staat ook voor protest.

Het denken is vrij

Protesten die in de jaren ’80 van de 19de eeuw ontstonden omdat de vrijzinnige studenten van de ULB de katholieke bemoeienis niet meer konden smaken. De universiteit werd autoritair en ondemocratisch, wat lijnrecht tegenover de idealen van Verhaegen stond die juist een voorvechter was van het vrije denken. Dit jaar stonden de protesten in teken van homofobie en de asielcrisis.

Hoeveel pintjes?

“We vieren een historisch moment.”, zegt eerstejaarsstudent Burgerlijk Ingenieur Arthur Szeles (foto rechts). “Alle studenten van alle universiteiten komen samen, dat is wat juist zo mooi is. Je bent pas echt Brusseleir als je Saint V herdenkt en mee komt vieren!” Op de vraag hoeveel pintjes hij al op heeft, kan hij niet meteen een antwoord geven. “14, 15? Het zal zo iets zijn”, zegt zijn maat die er duidelijk ook al te veel op heeft.

Weer of geen weer

“We schatten dat er zo’n 4000 man aanwezig is”, zegt Yessin Aatache, organisator van Saint V. en student criminologie aan de VUB. Mensen in de grote massa zingen en dansen van 12 tot 17 uur in het rond, weer of geen weer. Regen houdt hen duidelijk niet tegen. De meesten onder hen dragen trots labojassen en klakken van hun studentenvereniging, fier dat ze de doop hebben overleefd.

Het Zavelplein

Vorig jaar werd er een feestdorp op poten gezet, maar dit jaar hebben de studenten recht op héél het Zavelplein. Een DJ animeert de massa en je kan voor een klein prijsje bier en frieten kopen. Wat wil je als student nog meer?

Ouwe zakken

Maar niet alleen zij zijn van de partij. “In het eerste jaar dat de VUB bestond, in 1969, heb ik er Filosofie gestudeerd. Het is belangrijk om de oprichter van deze mooie universiteit te herdenken”, zegt Willem Elias (foto rechts) die elk jaar van de partij is om een pintje te pakken.

Het jasje van Manneken Pis

Op 20 november staat de hele stad op zijn kop, en dat zullen toeristen ook niet ontgaan zijn. Want op Saint V. wordt Manneken Pis, hét symbool voor de stad Brussel, in een speciaal jasje gestoken om Verhaegen te eren.

De stoet

Om 17 uur komt de herdenking op de Zavel tot een eind, maar dat betekent niet dat de studenten klaar zijn met feesten. “Het allerbelangrijkste is de stoet”, zegt organisator Yessin Aatache. “Het is al een tweede jaar op rij dat we door veiligheid voor de stoet geen gemotoriseerde vrachtwagens of camionettes mogen gebruiken en dat is spijtig, maar we maken er het beste van”.

Samenzang

Tijdens de stoet zingen en dansen de studenten tot aan de beurs, waar iedereen op de trappen verzamelt om het lied van de opstandige studenten te zingen. Genoeg plaats voor iedereen is er niet, maar dat maakt niet uit. Iedereen is samen, het is feest. Tot volgend jaar Saint V, je was geweldig.

Misschien vind je deze artikels ook leuk

11 x Laptop- proof

Elf laptopproof plekken #inbrussel

Wassen voor dummies

Eerste keer naar de wasserette? Volg ons onfeilbaar stappenplan!

#NewPlacesinTown II

Deze nieuwe plekken in de stad zijn een bezoekje waard!