Student van de maand: Deborah

Elke maand geeft een student ons een kijkje in een maand uit zijn/haar leven als student in Brussel. Laat je in de maand december meeslepen door de fantastische avonturen van VUB studente Deborah.

Door Deborah Kakolobango

Student van de maand

Naam: Deborah
Leeftijd: 21 jaar
Studies: Master in Communication Studies
Plaats: VUB
Drie weetjes over mij:
- Ik haat mayonnaise
- Ik ben geboren en getogen in Brussel
- Mijn favoriete bezigheid is zingen

Dit zijn de leukste plaatsen die ik deze maand heb bezocht:

Docks Brussel

Nu de eerste sneeuw al gevallen is, is naar de Nieuwstraat gaan om te shoppen niet altijd de beste – lees: warmste – optie. Een leuk alternatief is het Docks Bruxsel winkelcentrum, dat onlangs zijn eerste verjaardag vierde. Je vindt er naast verschillende winkels ook een avonturenpark, een cinema en verschillende opties voor wie honger of dorst heeft. Iets aan Docks geeft het een exotisch gevoel. Misschien wel het grote deel van het gebouw dat uit glas bestaat? Het is de ideale plek om er even tussenuit te gaan wanneer je geen geld hebt. Bij mooi weer is het bovendien heerlijk om op een van de terrasjes te vertoeven. Bij slecht weer kun je binnen zitten en als je net zoals ik van warme chocomelk houdt, is Café Docks een aanrader. Je krijgt je chocomelk namelijk in een mooi lang glas en bovendien is hij gemaakt van echte chocolade. Als je met de tram komt, kun je net voor de ingang van het winkelcentrum afstappen, maar er is ook een parking voorzien voor wie met de auto komt.

Café Via Via

In het Via Via café – ook wel het travellerscafé genoemd – komen er mensen uit verschillende hoeken van de wereld samen. Op een gewone avond is het hier meestal al druk, maar als er een evenement georganiseerd wordt, vind je moeilijk een tafel. Dat is op zich geen probleem, want genoeg mensen staan gewoon recht en er staan ook enkele (lege) biervaten die je als tafel kunt gebruiken. Een deel van het café is “buiten” en deels overdekt. Hier mag dus ook gerookt worden. Als je naar boven gaat kun je nog aparte zaaltjes met tafels vinden en helemaal bovenaan is er nog een zaal waar af en toe gedanst wordt. Zowel beneden als boven is er een bar, maar aan de bar beneden staat vaak veel volk. Gelegen aan Sint-Katelijne is het Via Via café heel gemakkelijk bereikbaar: je zit maar enkele minuten van het centrum af.

Schaatsbaan Poseidon

Een perfecte activiteit voor als je in de winter iets semi-sportief wil doen, is schaatsen. Dat kan aan de schaatsbaan Poseidon. Poseidon is gemakkelijk bereikbaar met metrolijn 1. Als je aan Tomberg afstapt ben je er meteen. Ik ga hier liever schaatsen dan bijvoorbeeld op de kerstmarkt, omdat het ijs op deze echte schaatsbaan regelmatig “gekuist” wordt waardoor het aangenamer schaatsen is. Het is mogelijk om schaatsen te huren en als je net als ik niet graag de gewone schaatsen draagt, kun je om hockeyschaatsen met veters vragen. Gedurende de feestdagen wordt de schaatsbaan versiert en kun je er warme wafels kopen. Wie dorst heeft kan, met of zonder schaatsen, in de cafetaria terecht voor een verfrissing. Op vrijdag organiseert Poseidon discoavonden. Je kunt er dan schaatsen in een leuke sfeer, met luide(re) muziek. Voor de betere schaatsers is dit een leuke gelegenheid om hun dansmoves op het ijs te oefenen. Er zijn ook andere activiteiten die Poseidon minder frequent organiseert, zoals een schuimparty. Moest je na het schaatsen nog energie over hebben, kan je in Poseidon ook gaan zwemmen.

Jazz Station

Met mijn muziekacademie treden we elk jaar een paar keer op, voornamelijk in jazz bars. Eén van mijn favoriete bars is Jazz Station. Aan de buitenkant kun je al verschillende namen van jazzmuzikanten zien staan, maar wanneer je binnenstapt, merk je dat Jazz Station zijn naam niet gestolen heeft. Het is namelijk gelegen in een voormalig treinstation. Dit geeft het café een extra charme. In de “gang” staan enkele tafeltjes vanwaar je zicht hebt op de treinsporen. Zoals de naam suggereert, kun je in Jazz Station terecht om naar jazzmuziek te luisteren. Ze organiseren verschillende evenementen en het café is dan ook uitgerust met een podium. Op de muur staat er een pijl die wijst naar het podium met “excite” erop, de definitie van jazz, en een andere pijl die wijst naar de deur met “exit” erop. Jazz Station is zeker leuk om eens iets anders te doen met je vrienden. Bovendien zijn de prijzen er democratisch. Hoewel de straat van Jazz Station momenteel helemaal openligt, is het café zelf zonder problemen te bereiken. Het ligt op loopafstand van metrohalte Madou.

Muntpunt Café

Onder studenten is de bibliotheek Muntpunt natuurlijk bekend, maar aan de achterkant van de bibliotheek kan je ook een café vinden. Als je een pauze nodig hebt tijdens het studeren in de bib, kan je even iets gaan drinken in het café. In de winter kan een verse munt- of gemberthee je er weer bovenop helpen. Je kan kiezen om aan een tafeltje met stoelen of met zetels te gaan zitten. Bovendien zijn er overal veel stopcontacten aanwezig, zodat je in het café ook kunt werken of studeren. Voor wie honger heeft, serveert het Muntpunt café naast enkele snacks ook soep en warme maaltijden van de dag. Voor wie ’s avonds naar een voorstelling in de Munt gaat kijken, is het Muntpunt café ook de ingang. Na de voorstelling kan je er nog van een drankje genieten en wat bijpraten.

Le Quartier Latin

Gelegen tegenover Etterbeek Station, is dit de perfecte plaats om even te ontspannen na de les. Hoewel ik er al zo vaak ben langsgekomen, ben ik recent pas binnengestapt. Laat je niet afschrikken door het chiquere restaurantgedeelte als je binnenkomt. Als je wat verder loopt, vind je het “café”-gedeelte. Naast enkele tafeltjes met stoelen staan er ook twee grote zetels waar je in kunt gaan zitten. Bovendien kan je er schaken terwijl je van je drankje geniet. Le Quartier Latin is niet het goedkoopste café, maar je kan er wel originele drankjes proeven, zoals perzikbier. Deze plek is ook een aanrader wanneer je even geen zin hebt in studentencafés, want het publiek is er redelijk divers qua leeftijd. Als VUB-studente is dit de perfecte plek om iets te gaan drinken met mijn medestudenten na de les, wanneer sommigen nadien nog iets te doen hebben en dus niet lang kunnen blijven.

Park van Woluwe

Wanneer een niet-Brusselaar mij vraagt waar ik woon en ik ‘Woluwe’ antwoord, worden ze hier vaak niet wijzer van. Het is één van de minder bekende plaatsen van Brussel, hoewel Woluwe eigenlijk naar twee gemeentes verwijst: Sint-Lambrechts- en Sint-Pieters-Woluwe. Dit betekent echter niet dat er in Woluwe niets te doen is. Het park van Woluwe is een prachtig park, hoewel het, buiten de kring van buurtbewoners, niet zo bekend is. Naast bomen en grasvelden vind je hier ook vijvers en bovendien loopt er een oude spoorweg langs het park waar je fijn kunt wandelen. Bij mooi weer is het natuurlijk heerlijk om gewoon in het park van de zon te genieten, maar in de winter kan je er ook gaan sleeën in de sneeuw. Als je de straat oversteekt kun je mini-golfen of bootjes huren om te gaan watertrappelen. Het park van Woluwe is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan tramlijnen 39, 44 en 94 nemen en stapt best af aan de halte Trammuseum. Bussen 36 en 42 houden hier ook halt.

Pylones

Of je nu kerstcadeautjes nodig hebt, of een verjaardagsgeschenk voor een vriend of vriendin, deze winkel is the place to be. Pylones is een Franse winkel gelegen vlakbij de Grote Markt, op de Grasmarktstraat. Je vindt er alledaagse spullen terug, in een origineel jasje. Van brillendozen, lenzendoosjes en sigarettendoosjes tot wc-papierhouders, tandenborstelhouders, broodroosters en theepotten, je vindt het er allemaal. Voor de winterdagen voorziet Pylones een koud-weer-hoekje waar je vanalles vindt om je op te warmen. Ook hier zijn gewone voorwerpen, zoals tassen, aangepast aan het winterse thema. Het hoekje verandert mee met de seizoenen. Ten slotte hebben ze bij Pylones ook originele juwelen en een prachtige uurwerkencollectie, hoewel die laatste wel iets prijziger zijn.

Kerstmarkt Brussel

Zoals elk jaar kan je naar de kerstmarkt gaan in het centrum van Brussel. Het grootste deel vind je aan het Sint-Katelijneplein. De schaatsbaan bevindt zich dit jaar aan het Muntplein. Op de kerstmarkt zijn er verschillende kraampjes waar je eten, snoep en allerlei spulletjes kunt kopen. Je kan hier dus zeker inspiratie opdoen voor kerstcadeautjes. Het belangrijkste aan de kerstmarkt vind ik echter de sfeer, en dit ondanks de kou. Of je nu van jenever of chocomelk houdt, van mosselen of pannenkoeken, er is voor ieder wat wils. Als je dit jaar iets wil drinken op de kerstmarkt, betaal je een euro meer, maar die krijg je terug wanneer je je beker terugbrengt. Als je geen last hebt van hoogtevrees kan je in het reuzenrad gaan. Boven heb je een mooi uitzicht over de stad. Bij een bezoek aan de kerstmarkt kan je ook meteen even naar de kerstboom en de lichtshow op de Grote Markt gaan kijken. Die is heel erg de moeite waard!

Misschien vind je deze artikels ook leuk

5 x M’as- tu vu

Vijf terrassen om te genieten van zon en uitzicht #inbrussel

#Streetstyle 3

Reporter Madina trekt erop uit op zoek naar de leukste looks!

Student van de maand: Deborah

Laat je in de maand december meeslepen door de fantastische avonturen van VUB studente Deborah.