Tramlijn 3: Van Churchill tot Esplanade

Als je niet heel sportief bent, is fietsen niet altijd de beste keuze. Met de auto vind je nooit een parkeerplaats, en als je geluk hebt, word je in no time weer ongelukkig als je erachter komt hoeveel het je kost. Dan maar met het openbaar vervoer zeker? De MIVB beweert met hun reclame dat Brussel bruist, net als zijn vervoersnetwerk. Maar de leuke adresjes zijn ze er vergeten bij te zetten, daarom lijst ik ze even voor je op. Hier komt het bewijs dat je niet altijd hoeft over te stappen om leuke dingen te ontdekken en dat er op je tramlijn wel altijd iets te beleven valt. Deze maand: tramlijn 3 van Churchill tot Esplanade.

Dit artikel werd geschreven door Alix Cruyt

Eerste stop: Horta

Wie de naam Horta laat vallen, denkt ongetwijfeld aan een van de bekendste architecten in Art Nouveau in Brussel. En als dat bij jou geen belletje doet rinkelen, kan je het best nu snel even Googelen, want zonder die kennis schiet elke echte Brusseleir een kogel door je kop. Graag gedaan bij voorbaat. Naast vele Horta-huizen in de omliggende straten, vind je bij deze tramstop ook het stadhuis van Sint-Gillis. Naast het feit dat het de moeite is om hem te bezoeken, kan je op het Van Meenenplein op maandag van 12 tot 19 uur naar de markt om je voorraadkasten te vullen met specialiteiten uit onder meer Thailand, Marokko en Spanje. Op de markt worden zelfs lokale en ook biologische producten verkocht.

Adres

Parvis St-Gilles

Aan de tramhalte Parvis St-Gilles kan je langs twee kanten uitstappen: degene die ik verkies is die naar het Pierre Pauluspark. Naast er lekker chillen in de zomer en een wandeling maken, kan je ook met oude restjes brood terecht bij de vijver. Daar vind je veel te schattige eendjes die maar al te graag gezelschap willen, en brood natuurlijk. Het park is dagelijks open van 14 uur 30 tot en met 19 uur.
Heb je het niet zo voor de eendjes, dan kan je nog steeds de andere uitgang kiezen: het Sint-Gillis Voorplein. En hoewel het plein nu volop in renovatie is, is het er eigenlijk erg gezellig. Je kan er lekker eten en drinken: van een goedkope pizza als het einde van de maand nadert, tot Marokkaans als je in een exotische mood bent. Er is een falafeltent als je gaat eten met je milieubewuste vrienden en zelfs een sushitent als je helemaal loco wil gaan. Opties genoeg dus.

Adres

Hallepoort

Als je toch weer wat geschiedenis van de stad wil opsnuiven, is de Hallepoort een nuttige onderbreking van je reis. Probeer de drukte even weg te denken en keer terug in de Middeleeuwen. De Hallepoort is in 1381 gebouwd als stadspoort in Brussel en is de enige die bewaard is gebleven. Vandaag doen de overblijfselen ervan nog dienst als museum. Ben je een student in Kunstonderwijs, Archeologie, Musicologie of Geschiedenis? Dan kan je voor slechts 3 euro naar binnen. Geen zorgen als dat niet het geval is, want voor de rest kost een bezoekje ook niet meer dan 7 euro. Zeker de moeite waard!

Adres

Lemonnier

Als geschiedenis niet zo je ding is, maar je wil toch het gevoel hebben dat je een stukje cultuur uit de stad hebt meegepikt, hier komt de oplossing! Ga langs bij brouwerij Cantillon. Het is niet alleen een plek waar je een lekker biertje kan drinken, je kan ook gewoon zien hoe ze gemaakt worden. In deze traditionele en familiale lambikbrouwerij krijg je voor 7 euro een rondleiding in de brouwerij plus een dubbele degustatie. Wie zegt daar neen tegen?

Adres

De AB

Op de Anspachlaan vind je tussen tramhalte Anneesens en de Beurs de Ancienne Belgique. Kortweg de AB. Het is een van de grote culturele instellingen van de Vlaamse Gemeenschap. Met andere woorden: de leukste concerten in de stad gaan hier door. De AB organiseert concerten in hun Grote Zaal en de Club, je kan er ook genieten van huiskamerconcerten en de AB sessions. In de zomer is de AB ook terug te vinden in het Warandepark met evenementen als Feërieën en Boterhammen in het Park. De agenda vind je hier (https://www.abconcerts.be/fr/agenda/)

Adres

De bruisende Beurs

Om en rond de beurs is er gewoon té veel te doen om het te houden bij maar één iets. Ik lijst mijn drie favorietjes even op. Eerst en vooral: Peck 74. Lekker ontbijten of lunchen in een gezellige omgeving doe je hier. Mijn aanrader: hun huisgemaakte limonade of Ice Tea. Ook lekkere koffies of alternatieve biertjes zijn hier te vinden. Het is er vaak druk, dus onthoud dat geduld een schone deugd is, het is de moeite.

Adres

Délirium Café

Heb je het niet zo voor alternatieve plekjes of heb je gewoon zin om een massive hoeveelheid bier te drinken, dan is het Delirium Café de place to be. Wie zoekt, die vindt. Want gemakkelijk is het niet om je weg naar deze bar te banen. Maar eens je hem hebt gevonden, wil je er niet meer weg, geloof me. In 2004 al behaalde de bar trouwens een Guinnes World Record met je raadt het nooit: het café met de meeste soorten bier in de wereld. Maar liefst 3162! Waar wachten we op?

Adres

Sint-Gorikshallen

Heb je dan toch weer nood aan een beetje cultuur, dan kan je terecht in de Sint-Gorikshallen. Dat zijn voormalige overdekte markthallen in het centrum van Brussel op het Sint-Goriksplein. Tegenwoordig worden er in de hallen evenementen en tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. Een perfecte combinatie tussen cultuur en ontspanning vind je dus hier. De tentoonstellingen zijn gratis, de sfeer krijg je er ook zomaar bij. Zijn alle plekjes bezet? Treur niet! In de omliggende straten vind je er cocktailbars, met guess what: happy hours!

Adres

Rogier

Aan de tramhalte Rogier, tussen de Beurs en Brussel Noord kom je uit op de Nieuwstraat. Niet enkel bekend als een van de duurste straten uit het Monopoly-gezelschapsspel, maar je kan er vooral ook shoppen. Last-minute cadeautje? Kleedje nodig voor een feestje? Een doosje pralines om een ruzie goed te maken met je vriendin? Voilà, opgelost. Let wel op, zondag zijn de winkels gesloten, behalve de eerste zondag van de maand. Dan openen de meeste winkels wel hun deuren. Check de website hieronder voor meer info!

Website Adres

Docks Bruxsel

Is het putje winter en heb je geen zin om in de koud te moeten shoppen in de Nieuwstraat? Docks Bruxsel is dé oplossing. Al twee jaar kan je in dit winkelcentrum shoppen, lekker eten, naar de kapper gaan, de supermarkt plunderen en zelfs: naar de cinema gaan. De White Cinema is een cinema zoals geen ander. De naam doet het vermoeden, het interieur is wit. Maar naast dat zijn tickets voor studenten helemaal niet zo duur. Alleen popcorn kan je er niet kopen, de baas heeft een hekel aan gekroentsj en heeft daarom een popcorn-ban ingelast. Iets anders kopen of ze zelf naar binnen smokkelen is de boodschap!

Adres

Het Atomium

Stiekem ligt het Atomium niet langs tramlijn 3, maar ik kon me niet inhouden. Een overstap op tram 7 aan tramhalte De Wand, één extra halte en je bent er. Eeuwfeest om precies te zijn. En zeg nu zelf, moeten we allemaal niet op zijn minst één keer het Atomium hebben bezocht in de paar jaar dat we in Brussel studeren?

Adres


Misschien vind je deze artikels ook leuk

Tram 3

Er valt wel altijd iets te beleven langs je tramlijn!

#SeeninBrussels 2

Br(ik List reporter Ester trok met camera in aanslag de stad in en komt steeds voor verrassingen te staan!

#Streetstyle 1

Reporter Madina gaat in Bxl op zoek naar de leukste looks