Wassen voor dummies (& studenten)

Weekend, eindelijk! Maar eerst nog thuis raken met een weekendtas die uitpuilt van de stinkende sokken, vuile onderbroeken, en t-shirts die alweer een stevig feestje hebben overleefd.
Wanneer je eindelijk je thuisbestemming hebt bereikt en die veel te zware tas kunt neerploffen naast de keukentafel, word je steevast verwelkomd met: “Dat is hier geen hotel he!”.
Zucht. Heb jij er ook genoeg van? Goed zo. Tijd om je handen vuil te maken, tijd om te leren wassen!

Dit artikel werd geschreven door Anke Dirix

Zeker meebrengen!

Voor je vertrekt, kijk even na of je de volgende items meehebt:

Kleingeld
In sommige wassalons kun je al met de kaart betalen (hallo, 21e eeuw!), maar de meesten zijn nog oldschool en vereisen muntstukken om je wasje te kunnen doen.

Waspoeder
Ik hoor je al zeggen: “maar dat kun je toch daar kopen?”, tot je aankomt na een drukke dag en de automaat leeg is. Dan maar terugkeren naar kot…

Entertainment
Een boek, je cursus, een vriend/vriendin, anything waar je de tijd mee kan doden! Anders is de kans groot dat je drie kwartier met je duimen zit te draaien.

Alles mee? Vertrekken dan maar!

Een wassalon in jouw buurt

Je wilt natuurlijk niet met je enorme tas dierbare kledingstukken de bus nemen, overstappen op de tram en dan nog een kwartier wandelen. Er is vast een kwalitatief wassalon dichtbij je kot of campus. We sommen er alvast eentje per buurt voor je op:

Centrum – My Laundry: Kreupelenstraat 2, 1000 Brussel
Kanaal – Speed Queen: Clemenceaulaan 104, 1070 Anderlecht
Vorst – Speed Queen: Rochefortplein 11, 1190 Vorst
Etterbeek – Quality Wash: Victor Greysonstraat 80, 1050 Elsene
Jette – Speedy Wash: Henri Liebrechtlaan 72, 1090 Jette
Schaarbeek – Pouss Mouss: Middaglijnstraat 59, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Stap 1: Check, check, dubbelcheck!

Voor je aan het echte werk begint, is het belangrijk om de instructies op het etiket aan de binnenkant van je kleding aandachtig onder de loep te nemen. De symbolen vertellen je precies hoe je favoriete jeans, wintertrui of luipaardboxershort gewassen willen worden. De index hiernaast helpt je alvast op weg om de taal der wasmanden onder de knie te krijgen.

STAP 2: Sorteren

Over het algemeen volstaat het om je was in drie stapels te verdelen: wit, zwart en gekleurd. Die gekleurde stapel kan je eventueel nog opdelen in een lichte, en een donkere stapel. Check intussen ook of er geen kleingeld of zakdoeken in je zakken zijn achtergebleven en zorg ervoor dat al je broeken zijn toegeritst.

Naast de kleur let je best ook op de verschillende stoffen in je wasmand. Wol is bijvoorbeeld een fragiele stof en verliest snel zijn vorm in de wasmachine. Kies hierbij voor een speciaal wolprogramma, of ga voor een oldschool handwasje.

STAP 3: Wasmiddel

De meeste wasmiddelen doen uitstekend hun werk vanaf 30°C. Was die écht vuil is, zoals bad– en keukenhanddoeken bijvoorbeeld, was je dan weer op 60°C. Volg daarnaast de instructies op het etiket van je wasmiddel om na te gaan hoeveel je precies nodig zult hebben.

Tip: Bij Action vind je vaak wasmiddelen in de uitverkoop. Je eigen wasmiddel meenemen naar het wassalon komt op termijn goedkoper uit dan keer op keer de automaat te plunderen.

STAP 4: Ready for take-off

Draai al je kleren binnenstebuiten om verkleuring tegen te gaan, en prop ze vervolgens in de wasmachine. Zorg er wel voor dat de wasmachine niet té vol zit: je moet er zeker nog een vuist kunnen bijstoppen. Kies vervolgens het geschikte programma en klaar is kees, nu hoef je niets anders meer te doen dan een uurtje met je vingers te draaien, een boek te lezen of wat boodschappen te doen.

STAP 5: Drogen die handel!

Als je op kot geen wasrekje hebt, is het een goed idee om gebruik te maken van de droogtrommels in het wassalon. Ook hiervoor vind je instructies terug op de kledingetiketten. Tip: stop een droge handdoek bij je kletsnatte kleren, en het drogen zal een stuk sneller gaan. Ziezo! Helemaal klaar. Geniet van je lentefrisse lakens, naar ochtenddauw geurende sokken en het goede humeur van je ouders.


Misschien vind je deze artikels ook leuk

6 Must-see Stoemp! concerten

Stoemp!? Dat zijn gratis concerten in de leukste cafés van Brussel.

#SeeninBrussels 1

Br(ik List reporter Ester gaat op pad door Brussel en ziet heel wat!

5 x M’as- tu vu

Vijf terrassen om te genieten van zon en uitzicht #inbrussel